Augusztus 15-17 és 22-24 hétvége

 Az elmúlt két hétvégére is akadtak kalákázók. Szépen halad a kőfal. A helybeliek egyre többen járnak a csodájára. A faluban sok a kőház, úgyhogy páran még emlékeznek rá, amikor ők rakták a követ egy-egy melléképület javításához, átalakításához. Az elbeszélésekből kiderül, régen sem ment gyorsabban. Saját tapasztalataink szerint egy ember kb. 1 m2-t rak fel egy munkanap alatt, szakképzettségtől függetlenül, tehát aki kőfalban gondolkodik, nagyjából ezzel számolhat.

 Az utcai oldalon haladtunk legtöbbet. Mivel az épület itt félig el van ásva a földbe, egy darabig kényelmesen el lehetett érni a fal tetejét állvány nélkül, ez nagy könnyebbség. Ahogy a fal elérte a födém szintjét, belülről a tetőtérből folytattuk, ahol mostmár az időjárástól védve, még kényelmesebben, ülve lehet dolgozni.

 A sárba rakott kőfal nálunk tulajdonképpen csak burkolati (esztétikai és időjárásvédelem) szerepet lát majd el. Mögötte belülről szalma hőszigetelés lesz. A régi kőfalak folytatásaként rakjuk, mivel az új tető úgy 1m-rel magasabbra került, mint a régi, valamivel fel kell falazni a hiányt. A magasítás így látványban nem fog eltérni az alatta levő falazattól (miután arról is levertük a vakolatot), mögötte viszont finom meleg szalma határolja majd a lakott helyiségeket...
(A teljes felújítási koncepcióról, az építész tervekkel együtt külön cikkben fogunk szót ejteni, amit eddig csak időhiány miatt nem állítottunk össze.)

 Közben sorra készülnek az ebédek a rakétatűzhelyen. Készült már rajta bolognai spagetti, brassói, krumplileves, hagymás bab, gulyás... a legmerészebb vállalkozás a palacsinta volt. Ezt hagyományos tábortűznél aligha tudtuk volna megcsinálni. A tűzhely viszont gyönyörűen vizsgázott, nem füstölt, és elég erősnek bizonyult. Sajnos fotó nem készült a csillagfényes palacsintázásról, ami végül igazán hangulatosra sikerült.

 Az első rakétatűzhelyünk kb. 15 perc alatt készült, nagyjából 20 db bontott tégla és egy fém lap felhasználásával, így szinte bárki meg tudja csinálni. A rakétatűzhely hasonló elven működik, mint a faelgázosító kazánok, vagy a tömegkályha, vagyis nagyon magas hőmérsékleten, másodlevegő hozzáadásával a fagázok is kiégnek benne, ettől fatakarékos, és szinte semmi füstje nincs. Táborozáshoz épp úgy ideális, mint azoknak, akik nem szeretnének gázt használni az otthoni főzés során.

 A tűzhely továbbfejleszthető "rakéta tömegkályhává" is, mivel ugyanúgy nyomás keletkezik benne, mint egy tömegkályhában, a keletkező hőt lehetőség van például egy fűtött padba, vagy padlóba is vezetni.

 Az első hevenyészve összerakott tűzhelyünk természetesen több szempontból sem tökéletes, viszont nagyon gyors megoldás volt az induláshoz. A 22-ei hétvégén azonban elkészült a "nagy testvére", a javított kiadás, ami már jobban hasonlít ahhoz, amit odabent szeretnénk... (a rakétatűzhelyeknek azonban terveink szerint szintén részletes cikket szentelünk majd hamarosan.)

 Időnként elfogy a habarcsba való agyag, és hozni kell a földünkről. Ilyenkor ránézünk a permakultúrás kertre, ahol szépen nőnek a tökök, cukkinik, meg az a pár szál egyéb haszonnövény, amit még nem ettek meg előlünk a pockok...

 A pocokinvázió idén országos probléma. Ökologikus védekezési lehetőség ellenük például az ún. lesőfák kihelyezése, ami egy kb. 3m magas, tetején T alakban végződő póznát jelent, ahonnan a ragadozómadarak kényelmesen tudnak rájuk vadászni. Mi állítottunk egy ilyet nemrég a kert fölé, noha madarat még nem láttunk rajta, ez nem jelenti, hogy nem is volt... Kiegészítő védekezésként nagyobbacska (minimum 3 literes) befőttes üvegeket is ástunk le, benne csalétekkel, amibe első nap mindjárt két bébipocok is beleesett. Ezekből az egyiket jelenleg is kényszerűségből házikedvencként tartjuk, mivel kiderült, hogy képtelenek vagyunk végezni vele. (A másik szerencsére magától elpusztult, megkímélve minket a dilemmától.) Aki hasonlóan érez védtelen pici állatok iránt, annak javasoljuk, maradjon meg a lesőfánál, és bízza a ragadozókra a piszkos munkát. Pockunk azóta örökbefogadót keres, egyszóval ingyen elvihető!

 Képek az Augusztus 15-17 és 22-24 hétvégéről!
 A kaláka sorozat tovább folytatódik, az elkövetkező hétvégékre is lehet jelentkezni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése